Hoe kunt u als kerkelijke gemeente betrokken zijn bij gevangenen?

Elke kerk is verschillend en daarom zijn er ook verschillende manieren waarop kerken betrokken kunnen zijn bij gedetineerden en hun families. Als het bij uw kerk past zou u bijvoorbeeld op de volgende manier betrokken kunnen zijn:

Betrokken bij gedetineerden in de PI Zwolle:

Bloemenproject: In de PI Zwolle zijn elke zondag 3 kerkdiensten. Een dienst bij de vrouwen en twee diensten bij de mannen. Om de kerken 'buiten' de PI meer te betrekken met de kerk 'binnen' de PI is het bloemenproject bedacht. Wat houdt het project in?

  1. Als kerk verzorgt u voor 1 of meerdere zondagen per jaar de bloemen in de PI Zwolle. Dat betekent 3x een bos bloemen per zondag, dat gaat om een bedrag van 30 euro.
  2. De zondag dat de bloemen van uw gemeente bestemd zijn voor de gedetineerden besteedt uw kerk extra aandacht aan hen, bijvoorbeeld door gebed, kaartjes, een presentatie etc.
  3. In de PI Zwolle zal die zondag aandacht zijn voor de kerk die de bloemen schenkt, bijvoorbeeld door het schrijven van een bedankkaart door de kerkgangers, gebed, etc.

Hoe doet u mee? Door als contactpersoon van uw gemeente een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met daarin de gegevens van uw kerk en hoe vaak u per jaar de bloemen wilt verzorgen, eventueel een voorkeur voor de zondagen waarop u ingedeeld wilt worden. Het bedrag van 30 euro per zondag kunt u overmaken op rekening van DSG Zwolle NL77ABNA 0529516063. U ontvangt van ons een bevestiging en hoort op welke zondagen u bent ingedeeld. De praktische kant regelen wij dan voor u. 

Acties rondom de feestdagen: Het is mooi om bij feestdagen aan gedetineerden te laten weten dat er mensen zijn die aan hen denken. Dit kan bijvoorbeeld door het sturen van kaarten of door het inzamelen van geld voor het uitdelen van een klein presentje in het kerstpakket van de geestelijke verzorging.

Diaconale taken: Als gemeente kunt u: kleding inzamelen voor gedetineerden. Veel gedetineerden hebben namelijk niets anders dan de kleding waarmee ze binnenkomen. Vooral in de winter zijn bijvoorbeeld winterjassen voor zowel de vrouwen als de mannen nodig. Uiteraard kunt u hier ook speciaal in uw gemeente voor collecteren.

Ondersteuning Alpha-cursus: Vanaf januari 2013 zijn er al 20 Alpha-cursussen gegeven in de PI Zwolle. Deze basiscursus over het christelijk geloof heeft veel impact op de gedetineerden. De trouwe inzet van vrijwilligers en de zelfgebakken taarten/cakes van vrijwilligers uit diverse kerken maken deze momenten onvergetelijk voor de gedetineerden. Uw gebed voor en tijdens de cursus is onmisbaar en u kunt als kerk een cursus 'adopteren' door er een speciale collecte voor te houden.

Gebed: U kunt als kerk bidden voor mensen die in de gevangenis zitten. Het is voor veel gedetineerden belangrijk om te weten dat zij in uw voorbede genoemd worden. Hiermee wordt uitgedrukt dat u als kerken 'buiten de muren' betrokken bent bij degenen die zich 'binnen de muren' bevinden. Als u geinformeerd wilt worden over gebedspunten, kunt u een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Betrokken bij ex-gedetineerden buiten de PI Zwolle:

Nazorg: Mensen die een tijd in de gevangenis hebben gezeten moeten soms weer helemaal opnieuw beginnen met het opbouwen van hun leven. Als iemand wil stoppen met criminaliteit is het belangrijk dat hij werk vindt en een nieuw sociaal leven opbouwt. Een kerkelijke gemeente kan voor zo iemand veel betekenen. Een gemeenschap waar iemand zich welkom is en waar mensen zijn die willen helpen om de weg in de samenleving weer te vinden. DSG Zwolle begeleidt in samenenwerking met het justitiepastoraat gedetineerden die vragen naar een kerk die bij hen past. DSG Zwolle wil helpen een brug te vormen tussen gedetineerden die in de regio Zwolle komen wonen en kerken in deze regio.

Kerk met Stip: Een vereniging waarbij u zich kunt aansluiten wanneer ex-gedetineerden in uw gemeente van harte welkom zijn. De vereniging Kerken met Stip streeft naar een landelijk netwerk van Kerken met Stip. Dit zijn christelijke geloofsgemeenschappen die ex-gedetineerden zowel godsdienstig als sociaal een dak boven hun hoofd kunnen geven. Meer informatie: zie www.kerkenmetstip.nl