Nieuws | 20 november 2023
Een brug tussen de wereld ‘binnen’ en ‘buiten’

Op 9 november 2023 is er een symbolische brug geslagen tussen de wereld binnen de gevangenismuren en de wereld daarbuiten. De samenwerking tussen Diaconale Stichting Gevangenenzorg Zwolle (DSG Zwolle) en onze Dienst Geestelijke Verzorging is officieel vastgelegd in een convenant. Vertegenwoordigers van de Zwolse kerken, diverse vrijwilligers, PI Zwolle en andere betrokken partijen deelden dit bijzondere moment en vormen daarmee een belangrijke verbinding tussen de vraag van de gedetineerden en het aanbod van buiten.

DSG Zwolle heeft als doel om (ex-)gedetineerden ondersteuning te bieden vanuit het netwerk van kerken en organisaties in de regio Zwolle. De voorzitter van DSG Zwolle, Wytze Plantinga, leidde vol enthousiasme de bijeenkomst en zette zijn handtekening onder het convenant. Aan de andere kant van de tafel zat Rien Timmer, directeur Dienst Geestelijke Verzorging DJI. Beide juichen het toe dat deze samenwerkingsafspraken zijn gemaakt. Een erkenning van een belangrijke rol die DSG Zwolle al jaren binnen en buiten de penitentiaire inrichting vervult. Maaike Broeksema geeft vanuit haar rol als Diaconaal Pastor van DSG Zwolle en werkzaam in PI Zwolle, de praktische invulling aan het versterken van de samenwerking tussen zorg binnen de gevangenismuren en de zorg daarbuiten.

“Door deze samenwerking kunnen we gedetineerden nog meer steun en hulp bieden bij praktische zaken en bij de terugkeer in de samenleving. Dit draagt bij aan nog betere zorg op maat”, aldus Dorien van Bosheide (Dominee in de PI Zwolle).

Ook ex-gedetineerde Marc deelde zijn inspirerende verhaal over hoe hij zelf tijdens zijn detentieperiode in aanraking kwam met het geloof en hoe dit hem zowel tijdens als na detentie heeft geholpen. Van draaideurcrimineel tot ervaringsdeskundige. En van “doe die bijbel maar in een tasje zodat mede-gedetineerden het niet zien” tot het als begeleider meedraaien bij de Alpha Prisons. Tegenwoordig inspireert Marc andere mensen door middel van het delen van zijn verhaal. Een mooi praktijkvoorbeeld over wat deze symbolische brug tussen de wereld binnen de gevangenismuren en de wereld daarbuiten kan opleveren.

De kloof tussen de gevangenis aan de ene kant en de samenleving aan de andere kant blijkt in de praktijk groot te zijn. Ontmoetingen met vrijwilligers, opvang en betrokkenheid van warme kerkgemeenschappen kunnen helpen om deze kloof te overbruggen. Het convenant dat is ondertekend onderstreept de kracht van verbinding en samenwerking. Samen bouwen we aan een betere toekomst voor (ex-)gedetineerden, waarin deuren worden geopend en netwerken worden gesmeed. 

convenant02

convenant04

convenant06

convenant08

convenant03

convenant05

convenant07